Super User

Димът от електронните цигари е опасен и за пушача, и за околните. До този извод са стигнали учени по време на лабораторни експерименти в Сан Диего.Те са установили, чесъдържащите се в дима вещества предизвикват гибел на клетките на белите дробове и други органи.

"Разбира се, в нашето изследване сме използвали големи дози вещество, подобни на тези, които човек би поел при пушене няколко часа. Сега се опитваме да разберем как може да се ограничи времето на тяхното действие. Искаме да знаем каква доза от веществата, съдържащи се в дима на електронните цигари, се явява критична за клетките", казва Джесика Ванг-Родригес от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).

Учените стигнали до извода, че електронните цигари, въпреки твърденията на производителите, са не по-малко вредни и опасни за здравето от обикновените тютюневи аналози, след като проследили как активното вещество от две популярни марки влияе върху живота на култури от белодробни клетки.

Течността от първите електронни цигари се отнасяла към категорията т.нар. безникотинови пълнители, а вторите съдържали неголямо количество никотин. Сравнявайки тяхното действие, учените се опитали да разберат способни ли са електронните цигари сами по себе си да вредят на организма, или това прави само никотинът.

Както показали експериментите с култура на белодробни клетки, и едната, и другата течност предизвикали масова гибел на клетките – в случая с никотиновите пълнители те загивали малко повече, отколкото в случая с безникотинови.

Причина за гибелта на клетките според изследователите са веществата, които се изработват от цигарата при изпаренията на сместа – като формалдехид и различни ароматизатори от рода на диацетил, притежаващи силен канцерогенен ефект. Натрупването на тези съединения в хранителна среда довело до появата на увреждане на ДНК на клетките и стартиране на апоптоза – програмата за самоунищожение на клетките.

Сега учените продължават експериментите над клетките в опит да разберат какви вещества в съществуващите 7000 модела електронни цигари оказват негативно влияние върху белодробните клетки и ги карат да умират. "Като цяло, опирайки се на наличните сведения, смятам, че можем да говорим, че електронните цигари с нищо не действат по-добре върху здравето на пушача в сравнение с обикновените тютюневи изделия", заключава Ванг-Родригес, цитирана от РИА Новости.
Източник: actualno.com