Двадесет минути, след като сте изгасили последната си цигара, започват промени, които продължават с години.

След 20 минути функциите на сърцето се връщат към нормалното. Капилярите и съдовата мрежа се завръщат към по-здравословно състояние.

След 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта спада, докато нивото на кислород се увеличава. Съставът на кръвта се връща към нормалното.

След 5 дни почти целия никотин е изчистен от тялото.

След една седмица обонянието и вкусовите рецептори са се възстановили, храната става по-вкусна и уханията по-осезаеми.

След две седмици до три месеца рискът от инфаркт намалява. Симптомите на пристрастяване отшумяват. Кръвообращението в периферните съдове се засилва. Белодробната тъкан се възстановява и функцията на белите дробове значително се подобрява.

След един до девет месеца кашлицата и хриповете, причинени от пушенето, се изчистват, макар и не незабавно – дробовете изискват много време да се освободят от вредните субстанции, които са се натрупали в тях.

След една година ако сте пушили по една кутия на ден, сте спестили 1800 лева. Нуждата от тютюн е напълно изчезнала. Кожата е придобила здрав цвят и еластичността е подобрена. Рискът от исхемична болест на сърцето е спаднал с 50%.

След 5 години кръвообращението се е възстановило напълно. Рискът от сърдечен удар се е върнал до нивото, което е при непушачите. Нервната и имунната система функционират няколко пъти по-добре.

След 10 години рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък от този на пушачите. Рискът от рак на устната кухина, на гърлото, хранопровода, бъбреците и панкреаса е намалял значително.

След 15 години рискът от исхемична болест на сърцето и рискът от рак са абсолютно същите, както и при непушачите.

 

 

ПУШАЧИТЕ ГУБЯТ СРЕДНО ПО ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ОТ ЖИВОТА СИ

 

Рисковете при пушенето се високи, затова и позитивите от спирането са големи.

 

Ако спрете цигарите до навършване на 30 години, вие печелите обратно всичките десет години.

 

Ако спрете цигарите до навършване на 40 години, вие си връщате 9 от тези десет години.

 

Ако спрете цигарите до навършване на 50 години, вие си връщане 6 от тези десет години.

 

Ако спрете цигарите до навършване на 60 години, вие си връщате 4 от тези десет години.

 

Спрете преди 30, и спечелете по десет рождени дни на децата си, десет годишнини, прибавете обратно цяло десетилетие към живота си.